Gulasz wołowy

Najlepszy z pieczarkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz wołowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 200 min
Ilość kalorii: 435 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 3/4 l bulionu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 15 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • 20 dag małych pieczarek
  • sól
  • pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gulasz wołowy!

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę.
  2. Oprósz pieprzem, zrumień na oleju.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmaż, oprósz mąką.
  4. Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem.
  5. Dodaj listek laurowy i ziele, duś ok. 2,5 godz.
  6. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, dodaj do gulaszu.
  7. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, dodaj do mięsa.
  8. Całość posól, duś jeszcze 15 min, dopraw do smaku.

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)