Gulasz wieprzowy

Danie najlepiej smakuje z kluseczkami, można jednak je podawać również z ryżem, ziemniakami lub makaronem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz wieprzowy
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny (od szynki)
  • 2 duże cebule
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • puszka pomidorów
  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • czubata łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy!

  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w dużą kostkę.
  2. Zalej jogurtem, odstaw na 3 godziny do lodówki.
  3. Po upływie 3 godzin w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, przesmaż pokrojone w kostkę cebule.
  4. Dodaj przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek.
  5. Wlej pomidory oraz przecier pomidorowy. Zagotuj.
  6. Dodaj przygotowane mięso z jogurtem, zamieszaj, duś pod przykryciem około 35 minut.
  7. Po tym czasie dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, a także sól i pieprz do smaku.
  8. Duś wszystko razem przez kolejne 15 minut na wolnym ogniu.
  9. Podawaj z kluseczkami. Możesz je zastąpić także makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Przepis z "Poradnika domowego"

Sprawdź inne przepisy na dania mięsne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
przepis na gulasz wieprzowy znam od mojej babci:)