Grzyby kwaszone w kamionce

Poznaj ten smak!

DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby kwaszone w kamionce
A. Rogalski
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg młodych borowików, koźlarzy, gąsek lub rydzów
  • 3 łyżki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy  
  • pokrojona cebula
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, odetnij trzony. Kapelusze opłucz, osącz. Wszystkie, z wyjątkiem rydzów, wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 3 min. Odcedź, wystudź.
  2. Układaj warstwami w kamiennym garnku, przesypując solą, cukrem, ziarnami ziela i pieprzu, listkiem laurowym i cebulą. 
  3. Garnek nakryj czystą ściereczką i talerzykiem, obciąż, np. kamieniem. Pozostaw na kilka dni w temp. pokojowej. Gdy się zakwaszą, wynieś w chłodne miejsce.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)