Grzybowe risotto

Idealne na obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Grzybowe risotto
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 490 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag fileta z indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 60 dag dowolnych grzybów
  • 30 dag ryżu
  • 20 dag ugotowanej ciecierzycy
  • 10 dag startego parmezanu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 gałązki szałwii
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Na rozgrzaną oliwę wsypać pokrojoną cebulę, grzyby i indyka. Mieszając smażyć 5 min, doprawić. Dodać opłukany i osączony ryż, mieszając smażyć 5 min. Zalać gorącą wodą, by składniki były zakryte 2 cm warstwą płynu, zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać ciecierzycę, wymieszać i gotować jeszcze 10 min.
  3. Risotto odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Dodać parmezan i kremówkę, wymieszać. Posypać listkami szałwii i wiórkami skórki cytrynowej.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)