Grillowany mintaj z warzywami

Ryby z grila mogą być fantastycznym pomysłem na obiad. Zobacz, jak przygotować grillowanego mintaja z warzywami!

DRUKUJ PRZEPIS
Grillowany mintaj z warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kostki mrożonych filetów z mintaja
  • 4 różyczki brokułu
  • 1 duża cebula
  • 2  pomidory malinowe
  • 4 łyżki oliwek z papryką

Na marynatę:

  • 1/2 szklanki bulionu z oliwą z oliwek i ziołami (z kostki)
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu, lawendy
  • 2–3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę: bulion wymieszaj z oliwą. Dodaj sos sojowy, sok i skórkę z cytryny, zioła i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Różyczki brokułu przekrój wzdłuż na połówki. Cebulę obierz i pokrój na talarki. Pomidory pokrój na grubsze plastry.
  3. Filety rozmroź opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je z obu stron marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Na tacce do grilowania ułóż przygotowane warzywa oraz filety. Psyp posiekanymi oliwkami. Wszystko skrop połową przygotowanej marynaty. 
  5. Grilluj nad rozżarzonymi węglami przez 15–20 minut. W połowie grillowania filety i warzywa obróć i posmaruj marynatą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)