Grillowany łosoś z sosem - przepis składniki i przygotowanie

Hit grillowych imprez!
Weronika Kwaśniak / 30.05.2016 05:54
DRUKUJ PRZEPIS
Grillowany łosoś z sosem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • filet z łososia ze skórą
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Na sos ziołowy:

  • pęczek ulubionych ziół (bazylia, oregano, melisa, mięta)
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 100 ml gęstej śmietany lub jogurtu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na grillowanego łososia z sosem!

  1. Przygotuj sos: listki ziół oderwij od gałązek, włóż do rondelka.
  2. Dodaj kremówkę i na małym ogniu zagotuj.
  3. Odstaw z ognia, zmiksuj.
  4. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj z gęsta śmietaną (18%).
  6. Filet z łososia pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem i ziołami.
  7. Na folii ułóż porcje łososia, skrop sokiem z cytryny i przykryj wiórkiem masła.
  8. Całość zawiń w folię.
  9. Połóż na rozgrzanym grillu i piecz około 10 minut.
  10. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
  11. Podawaj z sosem.

Zobacz więcej przepisów na grilla:

Sałatka z serem feta - przepis video
Ryby z grilla - przepis
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis
Karkówka w piwie - przepis
Cevapcici - przepis na grilla

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA