Grillowane piersi indyka z parówkami

Grillowane piersi indyka z parówkami zaskoczą Twoich majówkowych gości!

DRUKUJ PRZEPIS
Grillowane piersi indyka z parówkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag filetów z piersi indyka
  • 4 cienkie parówki drobiowe
  • 6–8 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie

Na marynatę:

  • 3–4 łyżki musztardy miodowej
  • 5–6  łyżki keczupu
  • 4–5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2–3 ząbki czosnku
  • ziołowa przyprawa do grilla
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Filety z piersi indyka opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Oczyść mięso z błonek, a następnie pokrój w poprzek włókien na cztery plastry. Włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozgnieć je dłonią.
  2. Przyrządź marynatę. Musztardę miodową wymieszaj z keczupem, sokiem cytrynowym oraz oliwą. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do marynaty razem z ziołową przyprawą do grilla. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Plastry mięsa rozłóż na desce i posmaruj marynatą. Przełóż mięso do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Suszone pomidory osącz z zalewy i pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Parówki obierz z osłonek i posmaruj marynatą.
  5. Na plastrach mięsa ułóż parówki z suszonymi pomidorami. Pozwijaj roladki i każdą zepnij wykałaczką.
  6. Ułóż na tackach do grillowania i piecz około 25–30 minut. W trakcie pieczenia roladki kilkakrotnie obracaj, za każdym razem smarując marynatą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)