Grillowane kotlety z indyka z mozzarellą

Grillowane kotlety z indyka z mozzarellą oczarują Twoich gości. Zresztą - sprawdź sama!

DRUKUJ PRZEPIS
Grillowane kotlety z indyka z mozzarellą
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag filetu z piersi indyka
  • 4 plastry mozzarelli
  • 1 duży dojrzały pomidor malinowy
  • 4–5 gałązek oregano

Na marynatę:

  • 100 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do grilla
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę do mięsa: oliwę wymieszaj sokiem z cytryny. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj do marynaty razem z łyżeczką ziołowej przyprawy do grilla. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój ukośnie w poprzek włókien na cztery równej wielkości plastry. Kotlety posmaruj marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1–2 godziny. Jeżeli mięso poleży w marynacie dłużej, lepiej przejdzie smakiem.
  3. Po wyjęciu z lodówki kotlety ułóż na tackach do grillowania. Piecz nad żarzącymi się węglami przez mniej więcej 10 minut. W tym czasie pomidor pokrój w poprzek na cztery grube plastry, oprósz solą, pieprzem i posyp listkami oregano oderwanymi z gałązki. Plastry pomidora ułóż obok piekących się kotletów.
  4. Gdy kotlety zarumienią się od spodu, przewróć je na drugą stronę. Na wierzchu ułóż zgrillowane plastry pomidora. Przykryj je plastrami mozzarelli. Posmaruj marynatą. Piecz kolejne 10 minut, aż mięso zarumieni się od spodu a mozzarella roztopi. Na koniec posyp listkami oregano.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)