Gotowane pulpety z indyka

Lekkostrawne danie - w sam raz np. na letnie dni.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gotowane pulpety z indyka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa indyczego
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 0,75 l bulionu drobiowego
  • 4 łyżki mąki
  • listek laurowy
  • 100 ml śmietany
  • żółtko
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pulpety gotowane!

  1. Do mięsa dodaj tartą bułkę, kaszkę, jajko i zmiażdżony czosnek.
  2. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób masę.
  3. W rondelku zagotuj bulion.
  4. Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki, obtaczaj je w mące i kładź do bulionu.
  5. Dodaj listek laurowy, gotuj na średnim ogniu ok. 25 min.
  6. Śmietanę rozmieszaj z żółtkiem, zapraw sos, dopraw, zagotuj.
  7. Dodaj posiekany koperek, podawaj z ryżem.
  8. Gdy do bulionu dodasz 3-4 pokrojone pomidory, puszkę pomidorów bez skórki albo 2 łyżki koncentratu, otrzymasz pyszny sos, np. do makaronu. Możesz go zagęścić zasmażką z masła  i mąki albo zabielić śmietaną!

Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)