Golonka z sosem jabłkowym

Golonkę podawaj z musztardą, tartym chrzanem i purée z grochu.

DRUKUJ PRZEPIS
Golonka z sosem jabłkowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 małe golonki wieprzowe
  • mały por
  • 4 winne jabłka
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki żubrówki lub calvadosu
  • kostka bulionu warzywnego

Dodatki do golonki:

  • łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka posiekanej natki
  • 2 listki laurowe
  • po 4–5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • pieprz cytrynowy, sól
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Golonki oczyść, obwiąż nicią kuchenną. Zalej wrzątkiem. Dodaj pokruszoną kostkę bulionową, listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około godziny.
  2. Przygotuj sos jabłkowy: oczyszczoną białą część pora posiekaj. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
  3. Rozgrzej oliwę i podsmaż por. Dodaj jabłka, podlej białym winem, dopraw mielonym pieprzem cytrynowym i solą. Duś pod przykryciem na małym ogniu 5–6 minut.
  4. Golonki ostudź, zdejmij skórę, ułóż w żaroodpornym naczyniu i skrop żubrówką. Przykryj sosem jabłkowym. Podlej kilkoma łyżkami wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15–20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)