Golonka z jabłkami

Jabłka bardzo dobrze komponują się ze smakiem cebuli

DRUKUJ PRZEPIS
Golonka z jabłkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 710 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 golonki wieprzowe tylnie lub 4 przednie
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • tymianek
  • oregano
  • 75 dag papierówek lub innych wczesnych jabłek
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Golonki oczyść, umyj. Warzywa oczyść, obierz, opłucz.
  2. Zagotuj ok. 2 l wody. Włóż do niej warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Włóż golonki, zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny.
  3. Golonki wyjmij z wywaru, przestudź. Natrzyj je solą i roztartymi ziołami, ułóż w brytfannie i piecz ok. 40 min w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
  4. Jabłka umyj, nie obieraj, pokrój w cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cukier rozpuść w 1/3 szklanki wywaru, polej golonki. Obłóż je pokrojonymi jabłkami, piecz jeszcze ok. 20 min w 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)