Golonka na kapuście

Typowe danie kuchni polskiej.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Golonka na kapuście
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 spore golonki wieprzowe
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 listki laurowe
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 l piwa
  • słodka papryka
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na golonkę na kapuście!

  1. Opalone i oczyszczone golonki natrzyj mieszaniną z oleju, soli, pieprzu, papryki, majeranku, obłóż pokrojonym czosnkiem i odstaw na 12 godzin.
  2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, przedtem usuń z mięsa czosnek, piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
  3. Kapustę przesmaż na oleju z posiekaną cebulą.
  4. Dodaj listki laurowe, ziele, pieprz i majeranek.
  5. Obłóż kapustą golonki.
  6. Polej piwem.
  7. Temperaturę zmniejsz do 200 stopni C, piecz kolejne 2-2,5 godziny, często podlewając sosem, aż golonka będzie miękka.

Zobacz przepisy na inne dania:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)