Golonka gotowana

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę.
/ 09.10.2006 13:16

Składniki

  • 1 golonka
  • 1 pęczek włoszczyzny

Zalewa:

  • 2,5 I wody
  • 7 płaskich łyżek soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3-4 goździki
  • 15 ziaren pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę.

Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona.

Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Redakcja poleca

REKLAMA