Gołąbki z mięsem i ryżem

Ponadczasowy pomysł na smaczny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gołąbki z mięsem i ryżem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • główka luźnej kapusty
  • 80 dag mięsa mielonego
  • 20 dag ryżu
  • jajko
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 kostki bulionowe
  • duży koncentrat pomidorowy
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Z kapusty wytnij głąb.
2. Kapustę włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj 10 minut.
3. Wyjmij, zdejmij wierzchnie liście, pozostałą kapustę włóż ponownie do garnka na 10 minut.
4. Czynność powtarzaj aż do ostatnich liści.
5. Z liści zetnij zgrubiały główny nerw.
6. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, jajko i surowy ryż, dopraw i wyrób masę.
7. Farsz nakładaj na liście kapusty, formuj gołąbki.
8. Na dnie garnka połóż parę liści kapusty i układaj na nich ściśle gołąbki (można układać warstwowo).
9. Zalej bulionem z kostek rozpuszczonych w wodzie po gotowaniu kapusty.
10. Gotuj 40 minut.
11. Do sosu od gołąbków dodaj koncentrat, dopraw do smaku.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)