Gołąbki w kapuście pekińskiej

Z kapusty wyżynam głąb i wstawiam do wrzącej lekko osolonej wody. Gotuje i kolejno zdejmuję miękkie liście. Przygotowuje farsz.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 główka kapusty pekińskiej,
  • 2 woreczki ryżu,
  • 2 cebule,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 2-3 marchewki,
  • do smaku ziarenka smaku,
  • 3-4 listki liścia laurowego,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

Z kapusty wyżynam głąb i wstawiam do wrzącej lekko osolonej wody. Gotuje i kolejno zdejmuję miękkie liście. Przygotowuje farsz. Mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę i przyprawy łącze i mieszam. Z ugotowanych liści zżynam nerwy. Nakładam po łyżce farszu. Zwijam i układam warstwami w garnku (na dno liście z kapusty, gołąbki, starta marchew, pół łyżeczki przyprawy, gołąbki, marchew, liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki przyprawy i liście z kapusty). Zalewam wodą z gotowania kapusty. Duszę na wolnym ogniu.Mniej więcej po upływie około 30 minut dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem sojowym ciemnym. Duszę jeszcze około 20 minut.

Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)