POLECAMY

Gołąbki w różnych wersjach: 17 przepisów na smakowite gołąbki

Uwielbiamy gołąbki! Można je przyrządzić z sałaty, czerwonej kapusty, a nawet... bez zawijania!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
Gołąbki w różnych wersjach: 17 przepisów na smakowite gołąbki fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przepis na gołąbki nie wydaje się być skomplikowany - to przygotowanie farszu z mięsa i ryżu, a potem owinięcie go liśćmi kapusty. Oprócz klasycznych gołąbków z ryżem (koniecznie w sosie pomidorowym!) istnieją jednak również inne wariacje. Chcesz przyrządzić gołąbki inaczej niż zwykle? Znudziły ci się już gołąbki tradycyjne? Polecamy gołąbki bez zawijania, gołąbki z czerwonej kapusty, gołąbki z rybnym farszem, gołąbki z kaszą gryczaną, a także gołąbki z kapusty włoskiej!

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

Jak zrobić gołąbki z mięsem, ale obłożone kapustą włoską? Ten przepis nie zakłada użycia ryżu! Oto składniki:

  • duża główka kapusty włoskiej (ok. 1,3 kg),
  • 70 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • czerstwa kajzerka,
  • 3 średnie cebule,
  • olej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki bulionu,
  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki,
  • marchewka, 
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie gołąbków z mięsem i włoską kapustą rozpocznij od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i wycięcia głąba. Kapustę włóż (wycięciem do góry) do dużego garnka z gotującą się wodą. Stopniowo zdejmuj zblanszowane liście. Zetnij z nich zgrubienia.

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebulę posiekaj, zrumień. Wymieszaj mięso z cebulą, odciśniętą bułką i jajkiem. Dopraw farsz solą, pieprzem. Jeśli masz ochotę, możesz użyć też innych przypraw. Wyrób na gładką masę.

Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki. Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż ciasno gołąbki zwinięciem do dołu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem. Posyp startą marchewką i natką.

Gołąbki gotuj pod przykryciem na małym ogniu mniej więcej godzinę. Na koniec zalej przecierem pomidorowym i duś jeszcze 15 minut.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Oto składniki:

  • 20 dag białej kapusty,
  • 10 dag płatków jęczmiennych,
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku

Na sos pomidorowy do gołąbków:

  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml wywaru warzywnego.

Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. Dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Mięso połącz z kapustą i płatkami, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Uformuj 8 kotlecików, podsmaż na oleju.

Gołąbki bez zawijania przełóż do żaroodpornego naczynia polej sosem (wywarem wymieszanym z koncentratem), przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki bez zawijania gotowe!

Gołąbki inaczej

Poniżej znajdziesz jeszcze 17 inspiracji: gołąbki tradycyjne, gołąbki rybne, gołąbki z kaszą gryczaną, gołąbki wegetariańskie, gołąbki z czerwoną kapustą, gołąbki z sałaty, gołąbki w sosie cebulowym, a także gołąbki Magdy Gessler z grzybowym farszem.

Sprawdź inne przepisy na obiad

Zobacz jeszcze 17 przepisów na gołąbki:

Gołąbki z czerwonej kapusty
Gołąbki z czerwonej kapusty
Jak zrobić gołąbki z czerwonej kapusty? Wyglądają o wiele efektowniej niż te tradycyjne!
Gołąbki z rybnym farszem
Gołąbki z rybnym farszem
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Nietypowa wersja tradycyjnego dania: gołąbki bez zawijania!
Gołąbki bez mięsa
Gołąbki bez mięsa
Przygotuj farsz z kaszy jaglanej i pieczarek!
Delikatne gołąbki z sałaty
Delikatne gołąbki z sałaty
Są o wiele pyszniejsze niż te tradycyjne!
Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów
Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki z mięsem i ryżem
Ponadczasowy pomysł na smaczny obiad!
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Gołąbki z kaszą jęczmienną to danie jednogarnkowe, które posmakuje całej Twojej rodzinie. Przekonaj się o tym!
Gołąbki w sosie cebulowym
Gołąbki w sosie cebulowym
Jedna porcja gołąbków w sosie cebulowym to jedyne 2,10 zł. Spróbuj pysznego i taniego dania!
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną
Delikatne gołąbki z kaszą gryczaną to jedno z najciekawszyhc dań z kapusty.
Amerykańskie gołąbki
Amerykańskie gołąbki
Te oryginalne kotlety doskonale smakują z gęstym sosem z suszonych grzybów albo sosem pieczarkowym.
Gołąbki fantazyjne z fasolką
Gołąbki fantazyjne z fasolką
Gołąbki fantazyjne z fasolką szparagową to ciekawa odmiana dla tradycyjnych gołąbków z mięsem.
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
Kiedy nie mamy czasu na tradycyjne gołąbki warto się skusić na ich mniej czasochłonną, lecz równie pyszną, wersję. Jak przygotować gołąbki bez zawijania?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)