Gołąbki bez mięsa

Przygotuj farsz z kaszy jaglanej i pieczarek!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Gołąbki bez mięsa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kapusta włoska, nieduża
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2-3 cebule
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • olej lub oliwa
  • przyprawy do smaku
Zupa mleczna z kaszą manną - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gołąbki bez mięsa!

  1. Kaszę wypłucz, zalej 2 i 1/2 szklanki wody, posól i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebule pokrój w małą kosteczkę i usmaż na małej ilości oleju.
  3. Wymieszaj w misce ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulkę i dopraw do smaku.
  4. Z kapusty odrywaj liście i umyj.
  5. W garnku zagotuj wodę i wkładaj liście na kilka minut, by zmiękły.
  6. Gdy wystygną, zetnij zgrubiałe części.
  7. Zawiń farsz w liście, formując gołąbki i układaj je ciasno w garnku (na dnie układamy kilka obgotowanych liści, by gołąbki nam się nie przypaliły), zalej osoloną wodą, tak by wszystkie były przykryte i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
  8. Podawaj z sosem pomidorowym.

Zobacz więcej pomysłów na bezmięsne dania:

Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Ravioli ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinaku - przepis
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)