Główka kapusty z mięsem i boczkiem

Przygotuj zapiekaną kapustę z mięsem mielonym i wędzonym boczkiem.

DRUKUJ PRZEPIS
Główka kapusty z mięsem i boczkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • główka kapusty (ok. 1,2 kg)
  • 45 dag mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • łyżka posiekanego koperku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż mięso, dodaj rozgnieciony czosnek. Smaż 8 min, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, cebulą, posyp solą i pieprzem.
  2. Kapustę gotuj 15 min w osolonej wodzie, osącz. Liście lekko rozłóż, wytnij głąb. Włóż do środka nadzienie, złóż liście i obwiąż główkę nicią kuchenną. Boczek pokrój w kostkę, zrumień. Kapustę włóż do natłuszczonej formy, wlej pomidory z zalewą, dopraw solą i pieprzem, posyp boczkiem. Piecz 30 min w temp. 200 st. Posyp koperkiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)