Gęś z jabłkami na żurawinowej jarzynce

Przygotowując gęś pamiętaj, że przed włożeniem do pieca trzeba nakłuć ją tak, aby wytopiony z niej tłuszcz mógł bez przeszkód wyciekać.

DRUKUJ PRZEPIS
Gęś z jabłkami na żurawinowej jarzynce
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • gęś owsiana (ok. 3 kg)
  • 20 dag czerstwej bułki
  • 3 cebule
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 6 winnych jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • estragon
  • sól
  • pieprz

Jarzynka:

  • główka czerwonej kapusty
  • 5 małych jabłek
  • 20 dag żurawiny
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • sok z cytryny
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
Świąteczna sałatka z burakami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gęś z jabłkami!

  1. Sprawioną gęś umyj, natrzyj majerankiem i czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Chłodź całą noc.
  2. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle, wyjmij.
  3. Zrumień pokrojoną w kostkę bułkę.
  4. Przesyp do miski, dodaj natkę, zalej jajkami ze śmietaną. Jabłka obierz, pokrój. 
  5. Dodaj do grzanek z cebulą. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  6. Tuszkę napełnij farszem, zaszyj. Skórkę gęsi nakłuj w kilku miejscach.
  7. Ułóż w brytfannie, podlej wrzątkiem. Piecz 60 min (180 st.). Odwróć i piecz 2 godz., podlewając sosem.
  8. W garnku zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę.
  9. Podlej wodą, dopraw zielem i pieprzem. Przykryj, duś 30 min. Dodaj żurawinę, pokrojone jabłka, goździki, sok z cytryny i cynamon. Duś 15 min.
  10. Gęś zostaw na 15 min w wyłączonym piecu. Podawaj z jarzynką.
Przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na dania z gęsiny:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)