Flądra z pomidorami

Jeśli posmarowaną pastą rybę wstawisz na pół godziny do lodówki, mięso łatwiej przejdzie smakiem marynaty
/ 15.09.2013 13:28
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże, sprawione flądry
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z całej cytryny
  • 8 łyżek oleju

Na sos:

  • 4 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ryby opłucz, osusz. Papryczki chili posiekaj z czosnkiem i natką, połącz z sokiem z cytryny i olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Ryby ułóż na blasze, natrzyj przygotowaną pastą. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C.
  3. Pomidory umyj, natnij skórkę, sparz, obierz, pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.
  4. Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidory i czosnek. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj do ryb.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA