Flaczki wołowe

Najlepszą przyprawą do flaczków wołowych jest pieprz cayenne lub ostra papryka.

DRUKUJ PRZEPIS
Flaczki wołowe
Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 75 dag flaków wołowych
  • 40 dag wołowiny z kością
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • listek laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • kawałek świeżego imbiru
  • majeranek
  • curry
  • sól
  • pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Flaki oczyść, wypłucz. Obgotuj, osącz, ostudź, pokrój w paseczki.
  2. Wołowinę zalej wodą, zagotuj, odszumuj, gotuj 30 min. Dodaj jedną marchewkę i jedną cebulę, seler, listek laurowy, pieprz i sól. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Bulion przecedź, mięso potnij w kostkę.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle, oprósz mąką, podsmaż.
  4. Flaczki zalej bulionem, dodaj cebulę, imbir, majeranek, sól i pieprz. Gotuj 1,5 godz. Dodaj słupki marchewki, curry i mięso. Gotuj 10 min.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Genialny przepis! :) A skąd wziąć flaki? Nic prostszego, jak kupić te najlepsze od producenta flaków "Pałuki", są naprawdę smaczne i co najważniejsze bez konserwantów. Gorąco polecam sprawdzić całą ofertę firmy na stronie: paluckie-flaki.eu