Filet z łososia w sosie

Pomysł na bardzo letni obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Filet z łososia w sosie
serwis prasowy Cranberry Marketing Committee
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 219 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g filetu z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • rozmaryn
  • starta skórka pomarańczowa
  • 100 ml bulionu rybnego (ze słoika)
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 200 g szparagów
  • opcjonalnie: rzeżucha do dekoracji
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na lekki obiad - łososia w sosie!

  1. Filet z łososia opłucz, pokrój na 4 części i dopraw solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej w garnku o nieprzywierającej powierzchni łyżkę stołową oleju, dodaj rozmaryn i skórkę pomarańczową.
  3. Łososia usmaż z obu stron.
  4. Ułóż łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Włóż do rozgrzanego piekarnika.
  6. Bulion rybny wlej do garnka i podgrzej.
  7. Cebulkę dymkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie na wolnym ogniu, aż zmięknie.
  8. Wlej bulion przez sito do miski.
  9. Zmieszaj musztardę, ocet i pozostały olej.
  10. Dopraw solą i pieprzem.
  11. Dodaj żurawinę.
  12. Szparagi opłucz i odkrój końcówki.
  13. Gotuj w posolonej wodzie przez 4-5 minut.
  14. Szparagi ułóż z upieczonym łososiem i letnim sosem vinegrette.
  15. Podawaj posypane rzeżuchą. Najlepiej podawać z ryżem.
Materiały prasowe Cranberry Marketing Committee

Sprawdź inne przepisy na dania z łososia:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)