Filet z indyka nadziewany bobem

Pieczeń z indyka będzie miała chrupką skórkę, jeśli przed pieczeniem mięso natrzesz oliwą.

DRUKUJ PRZEPIS
Filet z indyka nadziewany bobem
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg piersi indyka
  • 40 dag bobu
  • 2 cebule
  • po pół czerwonej i żółtej papryki 
  • 3 połówki suszonych pomidorów z zalewy z oliwą
  • 10 dag parmezanu
  • puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej bazylii
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Szybkie stir-fry z indykiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Bób ugotuj (świeży – 20 minut, mrożony – 10 minut) w osolonym wrzątku, ostudź, obierz.
  2. Obrane cebule oraz papryki posiekaj, podsmaż na oliwie, ostudź. Do bobu dodaj cebulę, paprykę, starty parmezan oraz posiekane suszone pomidory. Dopraw do smaku.
  3. Filet umyj, osusz, natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny. Natnij w środku głęboką kieszeń. Włóż nadzienie i zepnij lub zaszyj otwór. Pieczeń obsmaż na oliwie, przełóż do brytfanki, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz około 50 minut w temp. 180 stopni.
  4. Pomidory razem z zalewą rozgnieć widelcem, dopraw bazylią, tymiankiem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Sos gotuj kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z sosem pomidorowym.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)