Filet indyczy z wiśniami

Smakowitym dodatkiem do mięsa tego typu będzie sałata w sosie śmietanowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Filet indyczy z wiśniami
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,40 kg fileta z piersi indyczej
  • sok z cytryny
  • łyżka płynnego miodu
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonej szałwii
  • łyżeczka świeżego startego imbiru
  • słoik wiśni w syropie
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Szybkie stir-fry z indykiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz osusz, skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem. Miód wymieszaj z tymiankiem, szałwią, mielonymi paprykami, imbirem i oliwą. Mieszanką posmaruj mięso i włóż je do żroodpornej formy.
  2. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz najpierw 15 minut w temp. 200 stopni. Polej szklanką gorącej wody. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 50 minut.
  3. 10 minut przed końcem pieczenia dodaj wiśnie w syropie (wiśnie powinny się zagrzać).
  4. Pieczeń wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5 minut, aby odpoczęła, a następnie pokrój w plastry, polewając każdy z nich wiśniami w syropie. Podawaj z ryżem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)