Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem

Wypróbuj nasz przepis na to oryginalne danie!

DRUKUJ PRZEPIS
Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 patisony (po ok. 30 dag)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 5 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • duży pomidor, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
  • szklanka bulionu warzywnego
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z kurkumą. Na patelni przesmaż boczek, dodaj paprykę i i cebulę. Smaż kilka minut. Wymieszaj z ryżem, dopraw paprykami, pieprzem i solą.
  2. Patisony opłucz, odetnij wierzchy, wydrąż. Nafaszeruj ryżem, przykryj wierzchami. Pomidory i miąższ patisonów włóż do garnka, wlej bulion. Ustaw patisony, przykryj i duś 35 minut. Sos zmiksuj i dopraw do smaku.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)