Faszerowana włoska kapusta

Tę potrawę najlepiej podawać z sosem koperkowym lub pikantnym pomidorowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Faszerowana włoska kapusta
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • główka włoskiej kapusty
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • por
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mielone: papryka, kolendra i jałowiec
  • sól, pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kapustę oczyść z zewnętrznych uszkodzonych liści. Włóż na 10 minut do posolonego wrzątku. Obgotowaną wyjmij i dobrze osącz.
  2. Zetnij wierzch główki, wydrąż środek, pozostawiając ścianki o grubości około 2 cm. Wydrążone liście pokrój i podsmaż na maśle.
  3. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony por i starte na grubej tarce: marchewkę, seler, pietruszkę. Smaż razem około 5 minut.
  4. Warzywa podlej odrobiną wody, przykryj, duś 10 minut. Wymieszaj z podduszoną kapustą, mielonym mięsem i jajkami. Farsz dopraw solą, pieprzem, kolendrą, papryką, jałowcem. Napełnij wydrążoną główkę kapusty. Przykryj odłożonym liściem. Owiń nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą folią aluminiową. Piecz 50 min w temp. 200 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)