Faszerowana główka kapusty

To orgyinalne danie łączy w sobie tradycyjny smak pieczonej kapusty z niebanalnym podaniem. Sprawdź nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Faszerowana główka kapusty
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • główka kapusty włoskiej
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag ryżu długoziarnistego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag mielonej wieprzowiny albo mięsa wieprzowo–wołowego
  • jajko
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • sól

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • koperek
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Główkę kapusty oczyścić z wierzchnich liści. Włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut, aż zmięknie. Wyjąć, osączyć, ostudzić, zdjąć 2 wierzchnie liście, odłożyć. Ściąć czubek kapusty i wyjąć środkowe liście, tak by pozostała warstwa o grubości ok. 3 cm.
  2. Wyjęte liście posiekać, przesmażyć na maśle. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na oleju. Wymieszać z mięsem, ryżem, posiekaną kapustą i jajkiem, przyprawić pieprzem ziołowym, czarnym i solą.
  3. Farszem napełnić kapustę, przykryć odłożonymi liśćmi. Główkę owinąć natłuszczoną masłem folią aluminiową, piec 50 min w 190°C. Na maśle przesmażyć mąkę nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, gotować 5 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką, wymieszać z posiekanym koperkiem, podawać do kapusty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)