Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Danie w sam raz na zimowe chłody!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg suchej fasoli Jaś (dużej)
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Fasolę umyj i zalej zimną wodą (wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli), zostaw na noc.
2. Następnego dnia gotuj w tej samej wodzie, na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości (przez około godzinę).
3. 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli zmiksuj.
4. Kiełbasę pokrój na plasterki i usmaż, dodając pod koniec pokrojoną cebulę.
5. Do fasoli dodaj miazgę z ziaren, koncentrat, cukier, podsmażoną kiełbasę z cebulą razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszaj.
6. Zagotuj. Przypraw na pikantnie (dodaj paprykę, pieprz, dużo majeranku i dosól do smaku).
7. Gotuj jeszcze przez 10-15 min.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)