Fasolka po bretońsku

Aby fasola była lżejsza dla żołądka, warto ją najpierw obgotować a dopiero potem zalać porcją świeżej wody lub bulionem.

DRUKUJ PRZEPIS
Fasolka po bretońsku
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 140 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag suchej białej fasoli
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Fasolę opłucz, zalej dużą ilością zimnej wody, pozostaw na noc.
  2. Odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody, zagotuj. Dodaj listki laurowe, goździki, zrumienioną cebulę, marchewkę, sól i pieprz. Gotuj 20 min przy uchylonej pokrywce.
  3. Boczek pokrój, zrumień na suchej patelni. Dodaj do fasolki razem z koncentratem i posiekanym czosnkiem. Gotuj, aż fasolka będzie miękka.
  4. Dodaj pomidory wraz z zalewą oraz majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min. Dopraw do smaku.
Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)