Falafel z ciecierzycy - przepis na kotlety z cieciorki

Znane danie kuchni arabskiej!
Weronika Kwaśniak / 13.08.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Falafel z ciecierzycy - przepis na kotlety z cieciorki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag ciecierzycy
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kminu
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka soli
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • tarta bułka do zagęszczenia
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na falafel z ciecierzycy!

  1. Ciecierzycę zalej wodą, odstaw na noc.
  2. Odcedź, zalej porcją świeżej wody, ugotuj, zmiel.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż w prasce.
  4. Dodaj do ciecierzycy, przypraw, połącz z posiekaną natką i kolendrą.
  5. Dodaj tyle tartej bułki, by masa dała się formować, dokładnie wyrób.
  6. Z masy formuj niewielkie kulki, usmaż je na głębokim oleju.
  7. Uwaga! Falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół: naci pietruszki, kolendry, oregano, kopru, szczypiorku - wtedy jest lekki i świeży. Doskonały np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA