Dyniowiec

Apetyczna, jesienna potrawka z dyni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dyniowiec
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mięsa pokrojonego w kostkę - najlepiej indyczego
  • 75 dag dyni
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 listki laurowe
  • szklanka bulionu warzywnego
  • cząber
  • tymianek
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na potrawkę z dyni!

  1. Dynię oczyść, pokrój w kostkę, obtocz w mące wymieszanej z cząbrem, odstaw na 30 minut.
  2. Mięso obsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do salaterki.
  3. Na tym samym tłuszczu uduś pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj dynię oraz startą skórkę cytrynową i duś 10 minut na małym ogniu, stale mieszając.
  4. Zalej rosołem, dodaj mięso, listki laurowe i tymianek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
  5. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso stanie się miękkie (zazwyczaj przez mniej więcej 45 minut).
  6. Najlepiej podawać z dodatkiem ryżu na sypko lub ziemniaków z wody.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)