Dynia zapiekana z kuskusem i warzywami

Możesz dorzucić również pierś z kurczaka! Oto pyszny pomysł na jesienny obiad: dynia zapiekana z kuskusem i warzywami!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Dynia zapiekana z kuskusem i warzywami
Fotolia
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,2 kg dyni (najlepiej hokkaido)
  • cebula
  • szklanka kaszy kuskus
  • 2 papryki - najlepiej żółta i czerwona
  • podwójna pierś z kurczaka
  • natka pietruszki
  • starty ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • olej
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dynię zapiekaną z kuskusem, piersią kurczaka i warzywami! Najlepiej wykorzystać odmianę hokkaido, która jest najbardziej miękka i delikatna, dlatego świetnie nadaje się do podpiekania.

  1. Dynię przekrój na 4 części, usuń miąższ i pestki. Jeśli nie używasz odmiany hokkaido, raczej pozbądź się też skóry.
  2. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
  3. Umyj paprykę i pokrój.
  4. Pierś kurczaka umyj i pokrój w kostkę.

Dynia marynowana - przepis video

  1. Czosnek, cebulę, paprykę i pierś kurczaka przesmaż na oleju. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą w proporcjach 1:1.
  3. Odstaw na 5 minut.
  4. Podsmażony farsz wymieszaj z kuskusem.
  5. Łódeczki z dyni nadziej farszem.

Ciasto dyniowe - przepis na pyszny deser z dyni

  1. Blaszkę skrop olejem, ułóż na niej dynię. Na wierzch nałóż starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.
  2. Zapiekaj 40 minut w 190 stopniach.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)