Drobiowe kulki z ryżem

Do mielonego mięsa dodać jajko, zieloną cebulkę, kolendrę, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie wymieszać. Ryż wymieszać z mąką kukurydzianą i rozłożyć na płaskim talerzu. Z farszu drobiowego uformować kulki wielkości orzechów włoskich i panierować w ryżu. Smażyć kulki w rozgrzanym do 160 st. C oleju 5-8 minut do otrzymania złocistego koloru. Gotowe kulki obsuszyć z oleju i wyłożyć na półmisek. Przybrać sałatą i świeżymi warzywami. Oddzielnie podać słodki sos chilli lub ketchap.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • olej roślinny dla frytury

Sposób przygotowania

Do mielonego mięsa dodać jajko, zieloną cebulkę, kolendrę, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie wymieszać. Ryż wymieszać z mąką kukurydzianą i rozłożyć na płaskim talerzu. Z farszu drobiowego uformować kulki wielkości orzechów włoskich i panierować w ryżu.

Smażyć kulki w rozgrzanym do 160 st. C oleju 5-8 minut do otrzymania złocistego koloru. Gotowe kulki obsuszyć z oleju i wyłożyć na półmisek. Przybrać sałatą i świeżymi warzywami. Oddzielnie podać słodki sos chilli lub ketchap.

Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)