Dorsz w beszamelu

Dorsz w beszamelu z nutą mielonej świeżo gałki muszkatałowej to delikatne danie idealne na obiad.

DRUKUJ PRZEPIS
Dorsz w beszamelu
A. Rogaliski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 filety z dorsza
  • 20 dag sera feta
  • pęczek natki
  • pęczek koperku
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • żółtko 
  • rozmaryn
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Sos:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filety natrzyj pieprzem, odstaw. Zioła opłucz, posiekaj, wymieszaj z fetą, żółtkiem, dopraw pieprzem, rozmarynem, skórką z cytryny. Pastą posmaruj filety, zwiń, zepnij wykałaczką, włóż do naczynia do zapiekania.
  2. Przygotuj sos: w rondlu roztop masło, lekko przesmaż mąkę, mieszając wlej mleko. Gotuj na małym ogniu 10 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru, zestaw z ognia i wbij jajko. Sosem polej rybę, piecz 35 min (190 st).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
kzm/2 lata temu
do sosu nie dodaje się jajka bo sie zważy. pozdrawiam.