Dorada z pomidorami

Pyszna ryba w pomidorowym sosie!

DRUKUJ PRZEPIS
Dorada z pomidorami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 duże dorady
  • 2 cytryny
  • świeży tymianek i oregano
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag pomidorów
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Łosoś faszerowany - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Dorady dokładnie umyć, sprawić pozostawiając głowy, wypłukać. Można ponacinać ich skórkę, by równomiernie się piekła. Skropić w środku i na zewnątrz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, oprószyć solą i pieprzem, do środka włożyć po gałązce świeżego tymianku i oregano. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, by nabrały aromatu.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić  w kostkę, czosnek drobno posiekać. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć nasionka i stwardniałe kawałki, miąższ pokroić w dużą kostkę.
  3. Pomidory wymieszać z pokrojoną cebulą i czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą, włożyć do niego pomidory z cebulą i czosnkiem. Położyć na nich dorady, obłożyć je plasterkami dokładnie wyszorowanej cytryny.
  4. Dorady i pomidory polać dość obficie oliwą, skropić białym winem. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC i piec około 30 minut.
  5. Doradę z pomidorami podawać z ugotowanym ryżem lub świeżym pieczywem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)