Domowe tortellini

Domowe tortellini z kremowym serkiem i świeżym szpinakiem to pyszne i zdrowe danie, które przygotujesz sama w domu!

DRUKUJ PRZEPIS
Domowe tortellini
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 620 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 30 dag śmietankowego serka białego
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tartego parmezanu (lub innego ostrego sera)
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały

Dodatkowo:

  • 5 dag świeżych listków szpinaku
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag masła
  • wiórki parmezanu
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z mąki, jajka, żółtek, oleju, 2 łyżek wody i szczypty soli zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie: szpinak sparz we wrzącej wodzie, dobrze osącz, posiekaj i przesmaż na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Do zimnego szpinaku dodaj biały serek i ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój 40 średniej wielkości krążków. Na środku połóż po łyżeczce farszu, zlep ciasto tworząc małe pierożki. Rogi złóż razem i zlep. Gotuj tortellini w osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmij na talerze wyłożone listkami szpinaku, pomidorkami i  wiórkami parmezanu. Polej roztopionym masłem.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)