Dietetyczny kurczak

Duszona na parze pierś z kurczaka podana z cytrynowym sosem

fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie 40 min * 1 porcja – ok. 420 kcal

Składniki na 2 porcje:
- 2 małe, pojedyncze filety z kurczaka
- 5 dag masła
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu
- 2 żółtka
- pół cytryny
- szczypiorek
- 40 dag mrożonych warzyw
- biały pieprz
- sól

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, ugotuj na parze lub w małej ilości lekko osolonego wrzątku.

2. Masło pokrój na kawałki, by rozmiękło.

3. W rondelku zagotuj wodę z octem. Wstaw garnuszek do gorącej kąpieli wodnej i ubij płyn z żółtkami. Powstałą masę lekko przestudź. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj po kawałku masła. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody.

5. Mięso krój na plastry. Podawaj z ugotowanymi warzywami. Całość polej przygotowanym sosem, posyp szczypiorkiem.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ (0)
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)