Dietetyczne klopsiki

Są niezastąpione w menu małego dziecka, w czasie kuracji odchudzającej lub w dietach tych, którzy mają kłopoty z żołądkiem.

Składniki:

  • 50 dag cielęciny lub mięsa z piersi kurczaka albo indyka
  • 1 czerstwa bułka
  • po pół szklanki mleka i wody
  • sól i biały pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, osączyć, pokroić na nieduże kawałki, zemleć albo rozdrobnić robotem kuchennym.
  2. Mleko połączyć z przegotowaną ostudzoną wodą, namoczyć bułkę, odstawić, a kiedy zmięknie, dokładnie odcisnąć.
  3. Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę i jajko, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem, dokładnie wyrobić, lekko schłodzić.
  4. Z mięsa uformować nieduże kulki wielkości włoskiego orzecha.
  5. Do garnka nalać tyle wody, by wypełniała go w 1/4, na wierzchu położyć wkładkę przeznaczoną do gotowania na parze. Ułożyć na niej przygotowane klopsiki, gotować 15–20 minut.
Lekka i orzeźwiająca sałatka z cytrusów, mięty i fety - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)