Dietetyczna pizza

Odpowiednia nawet dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dietetyczna pizza
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • duży bakłażan lub cukinia
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • pół szklanki startych migdałów
  • białko jaja
Wierzch:
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżka pesto z bazylii
  • mała kulka mozzarelli
  • pół czerwonej papryki
  • mała cebula
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • sólpieprz
  • łyżka oleju
  • świeża bazylia
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na dietetyczną pizzę!

  1. Bakłażan lub cukinię zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta.
  2. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wyrównaj ciasto dłońmi, aby miało grubość 7 mm.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C i piecz 15 min.
  5. Następnie odwróć ciasto i piecz jeszcze 5 min.
  6. Wyjmij z pieca i odstaw na 10 min.
  7. Podsmaż kurczaka na oleju.
  8. Wymieszaj przecier z pesto, dopraw solą i pieprzem.
  9. Posmaruj ciasto.
  10. Pokrój warzywa w paski, a kurczaka w kostkę, ułóż na cieście.
  11. Obłóż plastrami mozzarelli.
  12. Zmniejsz temp. do 180° C i zapiekaj, aż ser się rozpuści (ok. 10 min).

Sprawdź inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)