Delikatne gołąbki z sałaty

Są o wiele pyszniejsze niż te tradycyjne!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Delikatne gołąbki z sałaty
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 12 dużych liści sałaty rzymskiej
  • 15 dag ryżu średnioziarnistego
  •  cebula
  •  2 łyżki oleju
  •  50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  •  jajko
  •  posiekany koperek
  •  pieprz ziołowy
  •  sól
  •  pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gołąbki z sałaty!

  1. Liście sałaty opłucz.
  2. We wrzątku zanurz najpierw dolne części z grubymi nerwami. Gdy zmiękną, do wody włóż całe liście, po chwili wyjmij, osącz.
  3. Zetnij zgrubiałe nerwy.
  4. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, ostudź.
  5. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
  6. Do mięsa dodaj ryż, przesmażoną cebulę, jajko i koperek. Dopraw.
  7. Masę wykładaj na liście, formuj gołąbki.
  8. Gotuj na parze 20-25 minut.
  9. Gołąbki będą miały wyraźniejszy smak, gdy do farszu dodasz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Zobacz inne przepisy na gołąbki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)