Dania z grzybami - 6 prostych przepisów

grzyby leśne fot. Fotolia
Sprawdź, jak możesz wykorzystać potencjał drzemiący w grzybach!
/ 03.07.2018 09:53
grzyby leśne fot. Fotolia

6 prostych sposobów na wykorzystanie grzybów:

1. Aromatyczny susz z grzybów


Grzyby oczyść, nie myj, w razie potrzeby przetrzyj wilgotną ściereczką, pokrój na mniejsze kawałki. Susz w specjalnej suszarce lub w piekarniku początkowo w temp. 50 st. C, a pod koniec ok. 70 st. C. Odpowiednio wysuszone grzyby powinny być jasne i łatwo się łamać. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanych słojach.

2. Grzyby mrożone


Oczyszczone rydze lub kurki obgotuj chwilę we wrzątku (prawdziwków czy podgrzybków nie musisz gotować). Odcedź, wystudź. Ułóż pojedynczą warstwą na tackach i zamroź. Spakuj do foliowych torebek, trzymaj w zamrażarce.

3. Ekstrakt do zup i sosów


Oczyszczone i pokrojone grzyby zalej małą ilością wody, posól i duś, aż puszczą sok. Zlej sok do drugiego naczynia, a grzyby ponownie zalej małą ilością wody. Czynność powtarzaj kilka razy. Zebrany sok przecedź, zlej do butelki, zamknij i trzymaj w chłodzie.

4. Szybkie przekąski


Z grzybów można też łatwo przygotować smaczne małe co nieco. Oto dwa proste przepisy.

5. Grzyby panierowane z patelni


Do tego celu najlepiej przeznaczyć kapelusze kań i rydzów. Oczyszczone trzeba opłukać, odsączyć i posolić. Potem panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju lub smalcu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

6. Grzyby prosto z piekarnika


Rydze, młode borowiki, koźlaki lub pieczarki oczyścić, opłukać, odciąć trzony. Ułożyć je na natłuszczonej olejem blasze, oprószyć solą. Piec 10–15 min w temp. 200 st. C. Polać stopionym masłem, można posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA