6 prostych sposobów na wykorzystanie grzybów:
1. Aromatyczny susz z grzybów
Grzyby oczyść, nie myj, w razie potrzeby przetrzyj wilgotną ściereczką, pokrój na mniejsze kawałki. Susz w specjalnej suszarce lub w piekarniku początkowo w temp. 50 st. C, a pod koniec ok. 70 st. C. Odpowiednio wysuszone grzyby powinny być jasne i łatwo się łamać. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanych słojach.
2. Grzyby mrożone
Oczyszczone rydze lub kurki obgotuj chwilę we wrzątku (prawdziwków czy podgrzybków nie musisz gotować). Odcedź, wystudź. Ułóż pojedynczą warstwą na tackach i zamroź. Spakuj do foliowych torebek, trzymaj w zamrażarce.
3. Ekstrakt do zup i sosów
Oczyszczone i pokrojone grzyby zalej małą ilością wody, posól i duś, aż puszczą sok. Zlej sok do drugiego naczynia, a grzyby ponownie zalej małą ilością wody. Czynność powtarzaj kilka razy. Zebrany sok przecedź, zlej do butelki, zamknij i trzymaj w chłodzie.
4. Szybkie przekąski
Z grzybów można też łatwo przygotować smaczne małe co nieco. Oto dwa proste przepisy.
5. Grzyby panierowane z patelni
Do tego celu najlepiej przeznaczyć kapelusze kań i rydzów. Oczyszczone trzeba opłukać, odsączyć i posolić. Potem panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju lub smalcu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
6. Grzyby prosto z piekarnika
Rydze, młode borowiki, koźlaki lub pieczarki oczyścić, opłukać, odciąć trzony. Ułożyć je na natłuszczonej olejem blasze, oprószyć solą. Piec 10–15 min w temp. 200 st. C. Polać stopionym masłem, można posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem.