Czy wiesz jak zrobić płucka na kwaśno?

Prosty sposób na płucka na kwaśno

Składniki:

  • 800g płucek cielęcych,
  • włoszczyzna,
  • 1 cebula,
  • ziele angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki octu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól

Płucka dokładnie umyć, zalać wodą, dodać oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę o cebulę, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym.

Gotować 1 godzinę. Odcedzić i drobno pokroić. Masło przesmażyć z mąką, wlać 500ml ostudzonego wywaru z płucek i zagotować mieszając.

Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, octem i solą. Włożyć płucka i dusić 20 minut.

Zobacz także: Właściwy czas gotowania mięsa

Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)