Czy wiesz jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?

Idealny przepis na pieczeń rzymską z jajkiem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego,
  • 6 jajek,
  • 2 suche kajzerki,
  • duża cebula,
  • 1 szklanka mleka,
  • majeranek,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz

Ugotuj 4 jajka na twardo.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanym oleju.

Namocz bułki w mleku i odciśnij.

Włóż mięso do miski, dodaj przesmażoną cebulkę, odciśnięte bułki, sól, pieprz majeranek i musztardę oraz inne zioła i przyprawy wedle uznania.

Wbij 2 jajka i wymieszaj.

Wyłóż formą keksową papierem do pieczenia i włóż połowę mięsa.

Ułóż na mięsie po środku ułóż ugotowane jajka i przykryj resztą mięsa. Na wierzch możesz położyć listki laurowe.

Pieczeń wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.

Od czasu do czasu polewaj pieczeń wytopionym z niej tłuszczem.

Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem chrzanowym lub pieczeniowym.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)