POLECAMY

Czy wiesz jak zrobić kurczaka z rożna?

Dobry przepis na chrupiącego i soczystego kurczaka z rożna przyda się na pewno każdemu miłośnikowi grillowania.

Czy wiesz jak zrobić kurczaka z rożna?

Zacznij od wymoczenia kurczaka w marynacie (możesz zrobić według mojego przepisu). Najlepiej marynować kurczaka w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, który ściśle przylega do mięsa. Włóż woreczek do lodówki na 3 godziny.

Zainstaluj w grillu rożen i rozgrzej go do wysokiej temperatury.

W miedzy czasie natrzyj wyjęte z marynaty mięso aromatyczną nacierką. Marynatę przelej do pojemnika/tacki na tłuszcz.

Przymocuj kurczaka do rożna. Najprościej zrobić to w ten sposób: skrzyżuj nóżki i zwiąż je mocno sznurkiem, po czym obwiąż całego kurczaka dłuższym sznurkiem, zaginając skrzydełka do środka. Nabij kurczaka na szpikulec zaczynając od szyi, dokręć z dwóch stron widełki i gotowe.

Podłóż pojemnik/tackę z marynatą bezpośrednio pod kurczaka.

Zakryj grill i piecz kurczaka przez ponad godzinę. Co 20 minut polewaj go sokami z tacki, ale nie rób tego przez ostatnie 20 minut pieczenia – skórka musi zdążyć wyschnąć.

Przed wyjęciem kruczka, sprawdź temperaturę mięsa. Włóż termometr między pierś a nóżki – jeżeli temperatura wyniesie ok. 85 st. C, zdejmij kurczaka z rożna.

Połóż kurczaka na talerz, przykryj go folia aluminiową i odstaw na 15 minut. Pokrój go i podawaj polanego sosem z tacki odciekowej.

Zobacz także: Tabela czasu grillowania drobiu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/8 miesięcy temu
Hehe kurczaka natrzec marynata i do piekarnika , ot super przepis buhaha
/rok temu
Marynować tylko trzy godziny. HAHAHAHA. Kuchareczki z Ciebie ze hoho.Smacznego
/3 lata temu
Ważne jest przede wszystkim to, że z takiej kury wytapia się tłuszcz! Kawałek kurczaka z rożna to dużo lepsze rozwiązanie niż np. kotlecik ;) Zapraszamy na www.nazdrowiesposob.com! :)
POKAŻ KOMENTARZE (2)