Czy wiesz jak przygotować sznycel pod grzybową kołderką?

sznycel.
Przepis na pyszny sznycel pod grzybową kołederką.
/ 16.07.2010 08:40
sznycel.

Składniki dla 4 osób: 250 g małych kurek, 500 g pora (białych części), 75-100 g goudy, 2 łyżki oleju, 4 małe sznycle wieprzowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 200 g kremówki, 1 łyżeczka bulionu instant, 3 łyżki ciemnego sosu pieczeniowego (z torebki), 1 kg ziemniaków, 250 ml mleka, 1 łyżka masła.

Grzyby i pory oczyścić. Pory pokroić w talarki. Ser zetrzeć na tarce.

Piekarnik nagrzać do temp.175 stopni (termoobieg: 150stopni). Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim sznycle z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Grzyby podsmażyć na tłuszczu po mięsie. Dodać pory i chwilę razem smażyć. Doprawić solą i pieprzem. Kremówkę wymieszać z 200 ml wody i bulionem. Zagotować. Dodać sos z torebki i doprawić.

Wszystko rozłożyć na sznyclach, posypać serem. Przykryć folią aluminiową (zawinąć brzegi) i dusić w piekarniku ok.1,5 godziny. Po godzinie zdjąć folię i dusić jeszcze pół godziny.

W tym czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Zalać osolona wodą i gotować ok. 20 minut. Odcedzić. Dodać mleko i masło, pognieść tłuczkiem. Purée doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać wszystko razem.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Redakcja poleca

REKLAMA