Aromatyczne nadziewane łódeczki - sprawdź nasze przepisy na cukinię faszerowaną

Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na zdrowy posiłek, który przygotujemy w niespełna pół godziny – sprawdź nasze przepisy!

/ 5 miesięcy temu
Aromatyczne nadziewane łódeczki - sprawdź nasze przepisy na cukinię faszerowaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Cukinia faszerowana przypominająca wyglądem łódeczki wypełnione smacznym farszem doskonale sprawdzi się na lunch do pracy czy kolację we dwoje. Nadzienie przygotowane na bazie warzyw, mięsa lub grzybów sprawia, każdy znajdzie coś dla siebie. Cukinia faszerowana mięsem, cukinia faszerowana warzywami lub kaszą to sycące i zdrowe danie – sprawdź nasze przepisy!

Cukinia faszerowana mięsem: przepis

Oto składniki na cukinię faszerowaną mięsem:

  • 2 duże cukinie
  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • szczypta cukru
  • sos Worcestershire
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść startego sera
  • bułka tarta

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem?

Przekrawamy cukinię na pół. Wydrążamy za pomocą łyżki środek z nasionami. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę, czosnek. Dodajemy mielone mięso i smażymy razem z wydrążonym środkiem z cukinii. Dusimy przez 8 minut do momentu, aż wyparuje woda. Dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier sos Worcestershire i czerwone wino. Dusimy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Doprawiamy sos i układamy liście bazylii. Układamy wydrążone cukinie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faszerujemy je mięsem i sosem. Cukinie faszerowane dekorujemy startym serem i bułką tartą. Zapiekamy przez 30 minut.

Cukinia faszerowana warzywami: przepis

Oto składniki na cukinię faszerowaną warzywami:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 3 pieczarki
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta suszonej bazylii
  • garść posiekanej pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść tartego parmezanu

Jak zrobić cukinię faszerowaną warzywami?

Rozgrzej patelnię do 190 stopni Celsjusza. Przekrawamy cukinię na pół i wydrążamy środek wraz z nasionami.  Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy czosnek, paprykę i pieczarki. Mieszamy warzywa z oregano, bazylią, pietruszką, solą, bułką tartą i serem. Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch zbrązowieje. Tak przygotowaną cukinię faszerowaną możemy podawać z ulubioną, pikantną salsa.

Cukinia faszerowana kaszą: przepis

Oto składniki na cukinię faszerowaną kaszą:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • średnia papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 5 małych cukinii
  • suszony tymianek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść liści szpinaku
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 5 liści bazylii
  • garść startego żółtego sera
  • garść startej mozzarelli

Jak zrobić cukinię faszerowaną kaszą?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek  i podsmażamy cebulę i paprykę przez 5 minut. Przekrawamy cukinię na pół i wydrążamy środek wraz z nasionami. Dodajemy pomidory, tymianek, sól oraz pieprz. Dusimy kolejne 5 minut. Do warzyw dorzucamy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy razem z serem. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wydrążoną cukinię napełniamy nadzieniem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut do miękkości.Tak przygotowane cukinie faszerowane możemy podawać ze startą mozzarellą.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)