Cielęcina z szałwią

Lekka, krucha, aromatyczna...

DRUKUJ PRZEPIS
Cielęcina z szałwią
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 kotletów cielęcych
  • 6 plasterków prosciutto (szynki parmeńskiej)
  • 12 listków szałwii
  • 4 łyżki masła
  • cytryna
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kotlety rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Każdy plaster złóż na pół, obłóż go z obu stron listkiem szałwii, a potem zawiń w plaster szynki, zepnij wykałaczką. Kotlety możesz lekko oprószyć mąką.
  3. Na patelni rozgrzej masło, uważając, by się nie przypaliło. Kładź kotlety i smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Skrop sokiem z cytryny.
  4. Kotlety zdejmij z patelni, wylej tłuszcz. Na patelnię wlej wino i podgrzewaj do czasu, aż połowa odparuje. Powstałym sosem polej mięso.
  5. Cielęcinę z szałwią podawaj z makaronem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)