Cielęcina nadziewana

Delikatne mięso, kuszące smakiem i aromatem.
Weronika Kwaśniak / 27.01.2014 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Cielęcina nadziewana Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg cielęciny zadniej
  • 2 duże cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka wina białego
  • 4 plastry słoniny
  • tymianek
  • 6 łyżek oleju
Przygotowanie:

1. W opłukanym mięsie zrób kieszonkę lub rozkrój na płat.
2. Natrzyj posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, odstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Cytryny bardzo dokładnie umyj, sparz, pokrój w plastry.
4. Mięso nadziej cytrynami.
5. Bardzo dokładnie obwiąż tworząc zgrabną pieczeń, obsmaż na oleju, ułóż w foremce, obłóż plasterkami słoniny. 
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz półtorej godziny, podlewając co jakiś czas winem oraz powstałym sosem.
7. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij słoninę, mięso polej rozpuszczonym masłem i posyp tymiankiem.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA