Cielęcina duszona z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Mięso podaj z ugotowanym na sypko ryżem. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dopraw potrawę szczyptą ostrej papryki.
Weronika Kwaśniak / 27.01.2015 11:25
Przygotowanie: 70 min  
Duszenie: ok. 30 min
Porcja: ok. 400 kcal

Przepis na 4 porcje duszonej cielęciny:

  • 70 dag cielęciny
  • duże jabłko
  • garść rodzynek
  • łyżka masła
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 1/2 cytryny
  • olej

Marynata do cielęciny:

  • łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • po szczypcie gałki muszkatołowej, białego pieprzu, rozmarynu
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron

Przepis na cielęcinę duszoną z jabłkami:

  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój ostrym nożem w sporą kostkę.
  2. Wymieszaj składniki marynaty i połącz z pokrojonym mięsem w dużej misce. Odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Rodzynki zalej winem, odstaw na 20 minut.
  4. Jabłko umyj, pokrój na plastry, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i podsmaż na maśle tak, by kawałki jabłka delikatnie się zeszkliły.
  5. Mięso podsmaż w rondlu na odrobinie oleju, ewentualnie podlej małą ilością wody.
  6. Dodaj rodzynki z winem i duś pod przykryciem, aż będzie miękkie. 10 minut przed końcem duszenia dodaj jabłka.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Sprawdź też nasze przepisy na zapiekanki:

Redakcja poleca

REKLAMA