Duszona cielęcina to delikatne mięso idealne na obiad! Sprawdź!

Cielęcina duszona to ciekawy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny – sprawdź nasze pomysły!

/ 2 tygodnie temu
Duszona cielęcina to delikatne mięso idealne na obiad! Sprawdź! fot. Fotolia

Cielęcina to doskonałe mięso do przygotowania domowych wędlin, potrawek lub pieczeni. W sosie chrzanowym, śmietanowym lub własnym jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Z dodatkiem marchewki, porów lub podsmażonej cebuli zyskuje wyrazisty smak. Sprawdź nasze przepisy na duszoną cielęcinę!

Cielęcina w sosie z marchewką

Oto składniki na cielęcinę w sosie z marchewką:

  • 500 g mięsa cielęcego
  • 3-4 marchewki
  • por
  • bulion warzywny
  • łyżeczka mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej

Jak zrobić cielęcinę w sosie z marchewką?

Mięso cielęce dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Oczyszczamy ze zbędnych nitek tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości. Dorzucamy wcześniej pokrojone marchewki i pora. Dusimy przez dodatkowe 15 minut. Zagęszczamy łyżeczką mąki. Tak przygotowane danie podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Idealne dla całej rodziny.

Duszona cielęcina w sosie śmietanowym

Oto składniki na duszoną cielęcinę w sosie śmietanowym:

  • śmietana 18 %
  • bulion warzywny
  • 500 g mięsa cielęcego
  • 3 marchewki
  • średnia cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej

Jak zrobić duszoną cielęcinę w sosie śmietanowym?

Mięso cielęce dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałeczki. Podsmażamy na oleju przez około 2-3 minuty. Dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Kroimy marchewkę i wrzucamy do reszty składników. Całość dusimy pod przykryciem przez około 50 minut do miękkości.

Cielęcina duszona z warzywami

Oto składniki na duszoną cielęcinę z warzywami:

  • 500 g cielęciny
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki
  • cukinia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • papryka słodka w proszku
  • bulion warzywny
  • olej

Jak zrobić duszoną cielęcinę z warzywami?

Cielęcinę dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Kroimy papryki w drobną kostkę. Następnie szatkujemy cebulę i cukinię. Dodajemy do mięsa. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości. Tak przygotowane danie podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)